Veelgestelde vragen

Hier vind je antwoorden op de meest gestelde vragen over onze workshops.

Wat is -aap noot ease-?
aap noot ease verzorgt muziek workshops in Amsterdam, Haarlem, Leiden, Utrecht en Den Haag e.o. Wij brengen muziekeducatie, (yoga-based) beweging en persoonlijke ontwikkeling samen. De workshops verzorgen wij o.a. op scholen, kinderdagverblijven en peuterspeelzalen. Wij onderscheiden ons van het reguliere educatie-aanbod door muziekeducatie te combineren met yoga-based bewegingen en creatieve oefeningen die bijdragen aan de sociaal-emotionele ontwikkeling. Muziek maken met je hart, hoofd en handen.

Wat zijn de educatieve voordelen van -aap noot ease- workshops?
Muziekeducatie draagt bij aan taal- en spraakontwikkeling, ontwikkelt luistervaardigheden, sociale vaardigheden, herkenning van patronen, geheugen, emotionele ontwikkeling en lichamelijke coördinatie.
Yoga-based beweging draagt o.a. bij aan het concentratievermogen, focus, kracht, flexibiliteit, lichamelijke en fysieke gezondheid, sociaal-emotioneel leren, balans en lichaamsbewustzijn. Muziek, mindfulness en yoga hebben allen een enorm ontspannend effect op onze geest en onze lichamen. Het kan stress aanzienlijk verminderen en het zelfbesef vergroten.
De combinatie van muziekeducatie en lessen in persoonlijke ontwikkeling/sociaal-emotioneel leren, zorgt ervoor dat belangrijke tools worden aangereikt op een muzikale, creatieve manier en het geleerde nog langer blijft hangen en wordt toegepast.

Maar yoga is een religie, toch?
Nope. -aap noot ease- voegt geen enkel aspect van religie of religieuze taal toe aan de workshops en lessen. De bewegingen die  aanwezig zijn in de lessen zijn niet alleen yoga-based, maar komen ook voort uit dans en drama/spel. We leren kinderen om zich bewust te worden van zichzelf en de omgeving, zonder oordeel. Dit doen wij door muziekeducatie te koppelen aan beweging en creatieve opdrachten.

Iemand uit ons team zingt en danst ook wel eens met de leerlingen. Is dit niet genoeg?
Wij zijn van mening dat ieder kind recht heeft op muziekeducatie en bewegingsonderwijs. Zingen en dansen in de klas vinden wij dan ook super! Onze workshops worden echter geleid door hoogopgeleide en ervaren (yoga)docenten binnen de muziekeducatie en muziektherapie. Wij kunnen net dat beetje extra bieden met onze expertise, waardoor de kinderen nog meer uit de les en zichzelf kunnen halen. Onze lessen zijn aangepast op de doelgroep en leerdoelen binnen het curriculum.

Wat kan ik doen om te zorgen dat de workshop goed verloopt bij ons op school/kinderdagverblijf?
Voorzie ons van een ruimte groot genoeg voor een beweegles. Een gym- of speelzaal is fijn, maar een andere lege ruimte is ook prima. Zorg ervoor dat de zaal (zo veel mogelijk) vrij is van omgevingsgeluiden en afleiding. Wij hebben bij de workshops graag een zachte ondergrond. Gymnastiekmatten/yogamatten bijvoorbeeld opgesteld in een kringopstelling.
Tenminste 1 docent/kinderleidster vragen wij om aanwezig te zijn en actief deel te nemen aan de workshop.

Wat mag ik verwachten van de kinderen tijdens een workshop?
Ieder kind leert en ervaart de muzieklessen van aap noot ease op zijn eigen manier. Of een kind nu actief deelneemt of niet, kinderen leren nieuwe dingen en nemen  informatie op als een spons. Mits een kind de les en/of de andere deelnemers niet stoort,  is er geen reden om gefrustreerd te raken als een leerling niet dezelfde uitingen toont als een andere leerling. Sommige kinderen kiezen ervoor om eerst te observeren en later op de dag op school of thuis te reageren op alle informatie.

Wat mag ik van mezelf verwachten tijdens een workshop?
Als leerkracht/pedagogisch medewerker heb jij een voorbeeldfunctie die je tijdens de workshops het meest effectief kunt inzetten door actief deel te nemen en plezier te hebben tijdens de les. Ook als sommige leerlingen even blijven zitten en observeren. Als jij plezier hebt en actief meedoet, zullen de kinderen dit gevoel hoogstwaarschijnlijk graag met je willen delen. Draag uit wat je graag bij de leerlingen wilt zien en de kinderen zullen volgen. 
Voorafgaand aan iedere workshop ontvangen docenten en ouders/verzorgers een informatie sheet.

Ik zie op de site dat jullie losse workshops en een reeks workshops aanbieden. Wij willen graag het hele jaar door muziek, is dit ook mogelijk?
Natuurlijk! Op diverse locaties wordt gedurende het hele schooljaar wekelijks muziek- en beweegles gegeven. Neem contact op om de mogelijkheden te bespreken.

Verzorgen jullie kinderfeestjes en workshops tijdens speciale events?
Jazeker! Wij verzorgen muzikale workshops tijdens kinderfeestjes en diverse evenementen door het hele land.
Neem contact op om de mogelijkheden te bespreken en inzicht te krijgen in ons aangepaste tarief.

Wat kan ik doen als er niet voldoende geld is om muziekles te betalen?
Organisaties werken met budgetten, overleg daarom met ons welke workshops binnen jullie budget passen. Tarieven zijn altijd bespreekbaar.
Voor families/gezinnen kan het Jongerencultuurfonds (Amsterdam) of het Jeugdfonds sport&cultuur jullie wellicht helpen. Een leerkracht, buurtsportcoach, sociaal wijkteam of schuldhulpverlener kan een aanvraag indienen bij het fonds. Kijk op www.jongerencultuurfonds.nl of www.jeugdfondssportencultuur.nl

Kan ik een -aap noot ease- docent worden?
Aap noot ease groeit iedere dag en wij zijn dan ook regelmatig op zoek naar enthousiaste en ervaren muziek- en yogadocenten. Volg ons op instagram voor de laatste updates of stuur ons een mailtje.

Vraagje..

Niet alle antwoorden kunnen vinden?
Stel ons een vraag via de mail en we nemen spoedig contact met je op!